Ben je klaar om te isoleren, dan zijn er heel wat praktische vragen die zich voordoen. Wat is de prijs? Is er een verschil tussen een plat of hellend dak? Moet ook de zoldervloer onder handen genomen worden? Ga je voor dakisolatieplaten, PUR, PIR of isolatiedekens? En nogmaals: wat gaat dat kosten? Wij geven antwoorden!
Informatie over dakisolatie, voor jou op een rij
Vergelijk ook deze isolatiemethodes
Voordelen van dakisolatie
Dakisolatie zorgt ervoor dat de energie beter in je huis bewaard blijft. Lekker warm. En er zijn nog meer voordelen:
- Warm in de winter, maar in zomer houdt een goede isolatie de hitte ook buiten. Zo bespaar je opnieuw geld uit aan bijvoorbeeld airco.
- Akoestische isolatie. Niet enkel de koude of hitte worden buiten gehouden, maar ook lawaai. De mate waarin de isolatie geluiddempend is, hangt af van welk isolatiemateriaal je gebruikt.
- Dient jouw zolder vandaag enkel als opslagruimte omdat het een kille en aangename ruimte is? Met goede dakisolatie kan je deze loze ruimte benutten. Denk aan een extra hobbykamer, logeerkamer, speelkamer enzovoort.
- Omdat de warmte beter bewaard blijft, moet je minder stoken. Dat resulteert in een lagere E-peil en zorgt ervoor dat je huis in waarde stijgt.
- Milieuvriendelijk
- Het is een klus die snel geklaard kan worden. Reken op één à twee dagen voor een normaal dak, drie à vier voor een groot dak.
- De Vlaamse regering komt je tegemoet met een premie waardoor de investering zichzelf nog sneller terugbetaalt.
Er zijn ook enkele nadelen aan verbonden
- Ingrijpend. Het is een grote klus en ondanks dat het niet veel tijd in beslag neemt, kan deze wel ingrijpend zijn. Je moet de zolder bijvoorbeeld leeg maken. Dat betekent dat je al de spullen tijdelijk elders moet zetten.
- De klus kan vertraging oplopen door slecht weer.
- Bijkomende klusjes zoals het verleggen van de dakgoot. Door de isolatie wordt het dak namelijk dikker.
- De prijs ligt hoog. Niet iedereen heeft dat geld achter de hand. Gelukkig kan je een beroep doen op de premie.
- Minder ventilatie. Een goede isolatie zorgt ervoor dat er enerzijds minder ventilatie nodig is (geen kans meer op vocht), maar anderzijds is ventileren wel moeilijker. Dit kan opgelost worden met een mechanisch of balansventilatiesysteem.
Welke daken zijn geschikt voor dakisolatie?
Er is geen dak dat niet geïsoleerd kan worden. Wel zijn de methodes en het isolatiemateriaal afhankelijk van de specifieke situatie van je woning. Zo gaat men anders te werk bij een hellend dak, dan bij een plat exemplaar.
Hellende daken
Veel Vlaamse zolders hebben een hellend of schuin dak. Dit creëert een gezellige ruimte, maar wie er eentje heeft weet dat het er ‘s zomers bloedheet en ‘s winters ijskoud kan worden. Een goede dakisolatie kan dat wegwerken.
Platte daken
Een plat dak lijkt eenvoudiger om te isoleren. Toch zal men ook hier goed naar de constructie en de dakopbouw kijken. Op basis daarvan wordt de keuze gemaakt voor het materiaal en de methode.
Zoldervloerisolatie
Een goede dakisolatie behaalt zijn optimaal nut in combinatie met een degelijke zoldervloerisolatie. Zo vermijd je dat de warmte van onderliggende kamers naar de zolder opstijgt. Zoldervloerisolatie wordt daarom stellig aangeraden. Het is een eenvoudige en goedkope oplossing. Veel mensen kiezen ervoor om zowel het dak als de zoldervloer samen te isoleren.
Populaire isolatiematerialen voor dakisolatie
Er bestaan heel wat soorten dakisolatie. Je kan ze opdelen in drie grote groepen: minerale, kunststof en ecologische isolatie. Welk materiaal het meest geschikt is voor jouw woning, is afhankelijk van verschillende factoren zoals de beschikbare ruimte, type dak (hellend of plat), persoonlijke voorkeuren en budget. Een overzicht van de meestgebruikte soorten isolatiematerialen vind je hier.
PUR en PIR dakisolatieplaten
Polyurethaan wordt steeds vaker gebruikt om het dak te isoleren. Het handige is dat PUR zowel in plaatvorm als schuimvorm te krijgen is. PUR-isolatieplaten worden gebruik voor hellend en platte daken. Bij een hellend exemplaar worden de platen op de kepers geplaatst. Deze dakisolatieplaten worden voorzien van een dampremmende laag waardoor je geen dampscherm meer moet plaatsen (in tegenstelling tot gewone glaswol).
PIR staat voor polyisocyanuraat. Dit is een kunststof materiaal. Het isoleert eigenlijk beter dan PUR en XPS. Ook deze dakisolatieplaten worden gebruikt voor vloeren, platte en hellende daken.
Gespoten isolatieschuim
Met gespoten isolatieschuim realiseer je een naadloze afsluiting en perfect isolerende werking. Dit materiaal heeft een gemiddelde lambda-waarde van 0,026 W/mK, en dat is behoorlijk goed. Enkel PIR isolatieschuim doet het beter.
Gespoten isolatieschuim is vaak PUR of Icynene. In tegenstelling tot bij isolatieplaten, moet er bij polyurethaanschuim geen vullaag worden voorzien voor de leidingen. Je bekomt met slechts één handeling zowel de uitvulling als isolatielaag. Die kan nadien worden afgewerkt met een laag chape. Daarnaast gebeuren deze werken snel. Na één dag is het volledig uitgehard en kan je overgaan naar het volgende klusje.
Houtwolpanelen
Houtwolpanelen zijn relatief nieuw maar isoleren goed. Zoals de naam het zegt, gaat het over panelen vervaardigd uit houtwol. Dit is een natuurlijk product waarbij lange, dunne houtvezels samen met een mineraal bindmiddel worden gecomprimeerd tot een lichte plaat. Houtwolpanelen zijn brandwerend en zorgen voor een goede akoestische isolatie.
Inblaasisolatie
Net zoals gespoten isolatie, bestaat er ook isolatiemateriaal dat je kan inblazen. Dit is een milieuvriendelijke optie. Ideaal om een nis in de muur of andere moeilijk bereikbare plaatsen te isoleren. Je kan het eenvoudig en snel aanbrengen, met kleefstof (voor dakisolatie) of zonder (voor zoldervloerisolatie). Inblaasisolatie is doorgaans gemaakt uit cellulose (papiervlokken) en glaswolvlokken.
Isolatiedekens
Een relatief goedkope optie zijn isolatiedekens. Het gaat hier letterlijk over een soort deken, gemaakt uit glaswol of rotswol, ecologisch materiaal. Ze zijn erg flexibel en praktisch bij het isoleren bij een ongelijke ondergrond: je kan ze op maat snijden Een nadeel aan dit materiaal is dat het zacht is, en dus niet beloopbaar. Geen geschikt materiaal om de zoldervloer mee te isoleren. Daar tegenover staat de aantrekkelijke prijs, flexibiliteit, en andere eigenschappen zoals brandwerend en recycleerbaar.
Op welke isolatiewaarden moet je letten?
Ben je op zoek naar het geschikte isolatiemateriaal? Let dan op de volgende waarden:
De lambda-waarde
Deze waarde wordt uitgedrukt in W/mK en zegt iets over de mate waarin het materiaal warmte geleid. Hoe hoger de waarde, hoe beter de warmte geleid wordt en hoe minder goed het bijgevolg isoleert. Let dus op dit getal en kies liefst materiaal met een lage lambda-waarde. Meer uitleg over de lambda-waarde vind je hier.
De R-waarde
De R-waarde geeft het warmte-isolerend vermogen aan. Dit getal is belangrijk bij dubbelglas, muren, vloeren en daken. Het wordt uitgedrukt in m²K/W. Hoe hoger de waarde, hoe groter de weerstand die de warmtedoorgang ondervindt en dus hoe beter het materiaal isoleert.
De U-waarde
Deze waarde wordt uitgedrukt in W/m²K. Het geeft aan hoeveel warmte er per seconde en per vierkante meter verloren gaat bij een temperatuurverschil tussen binnen en buiten dat 1°C bedraagt. De U staat symbool voor de warmtedoorgangscoëfficiënt. Klinkt abstract, maar de regel luidt: hoe lager de U-waarde, des te beter isolerend het materiaal is.
Lucht- en dampdichte afwerking
Het geschikte isolatiemateriaal is één ding. De correcte plaatsing ervan is een ander. Een luchtscherm en dampscherm zijn, afhankelijk van het materiaal, van groot belang. Het eerste zorgt voor een luchtdichte afwerking van de isolatie, het tweede voor een dampdichte afwerking ervan. Met andere woorden: er mag geen vochtige binnenlucht omgezet worden in condensatievocht.
Bepaalde isolatiematerialen worden voorzien van een luchtscherm, meestal in de vorm van een aluminiumfolie, of er wordt een apart luchtscherm geplaatst. Hoe dan ook, zorg ervoor dat alle isolatiematerialen en eventuele luchtschermen worden afgeplakt met de daarvoor bedoelde tapes.
Manieren om een plat dak te isoleren
Bij een plat exemplaar kan je kiezen voor een koud of warm plat dak. Een koud plat dak wordt langs de binnenzijde geïsoleerd, onder de dakbedekking en constructie. De methode van het koude platte dak wordt vooral gedaan bij hoge huizen. Het isoleren gebeurt langs de buitenkant via een draagconstructie. Bij een derde methode spreekt men van een omgekeerd plat dak. De isolatie wordt op de waterkerende laag gelegd. Een extra laag grind, hout of tegels zal zo de isolatie beschermen. Dit doet men vooral bij dakterrassen, balkons en platte daken die men regelmatig betreedt. Welke methode jij best kiest, is afhankelijk van de constructie op je huis.
Manieren om een hellend dak te isoleren
Wie bouwt en een hellend dak kiest, zal dit langs de binnenzijde isoleren. Soms wordt er geopteerd voor isolatie langs de buitenzijde, meestal is dit een na-isolatie. Men spreekt dan over een ‘saringdak’.
Heb jij een hellend dak, dan is het belangrijk dat er een onderdak is. Dit zorgt ervoor dat er geen neerslag, sneeuw of stof in de woning kan (dat is slecht voor de isolatie). Vervolgens kan je kiezen voor het materiaal. Platen passen onder de structuur, minerale wol kan er tussen geplaatst worden. Vergeet niet het dampscherm te plaatsen.
Wat is de dakisolatie prijs (per m²) in ?
Dat een goede isolatie zichzelf terugbetaalt staat vast, maar wat bedraagt die prijs om te isoleren? We geven een inschatting per vierkante meter, maar wees je ervan bewust dat dit erg afhankelijk is van jouw persoonlijke situatie. De prijzen voor dakisolatie liggen niet vast, het is daarom altijd handig om meerdere offertes op te vragen bij websites die deze service bieden.
Soort dakisolatie | (Richt)prijs per m² |
---|---|
Hellend dak (binnenzijde) | €20,- à €30,- |
Hellend dak (buitenzijde) | €40,- à €60,- |
Plat dak (binnenkant) | €30,- à €40,- |
Plat dak (buitenzijde) | €70,- à €115,- |
Zijn er premies voor dakisolatie in ?
Ben jij van plan jouw dak te isoleren? Dan is het wellicht interessant om te weten voor welke premies je in aanmerking komt. De afgelopen jaren werden helaas heel wat subsidies geschrapt. Gelukkig zijn er nog enkele maatregelen waarmee je de kosten kan drukken.
Via de netbeheerder Fluvius kan je voor het isoleren de volgende premies ontvangen:
- Premie voor dakisolatie of zoldervloerisolatie – Lees meer via deze link
- Burenpremie voor een collectief renovatieproject (deze premie is enkel voor projectbeheerder die per project minstens 10 woningen energiezuinig wil maken)
- Totaalrenovatiebonus (indien je minstens drie energiebesparende maatregelen treft)
- Huur-en-isolatiepremies, voor huurders en verhuurder
Wie zijn dak wil vernieuwen en tegelijkertijd isoleren, kan in aanmerking komen voor de renovatiepremie. Let wel op: de voorwaarde is dat je woning minstens dertig jaar oud is. Kijk verder ook zeker naar gemeentelijke subsidies op de website: www.premiezoeker.be, een initiatief van Wonen-Vlaanderen.