Isolatie, perfect om uw woning duurzamer te maken

Aan het bouwen? Investeren in isoleren is altijd een goed idee. Met een degelijke isolatie bespaart je al snel tot 40% op je energiefactuur. Daarnaast is het milieuvriendelijk. En met de verplichting van de BEN-principes in 2021 in het vooruitzicht, zijn isolatiewerken bovendien haast onvermijdelijk. Wie wil renoveren of bouwen, doet dat best duurzaam. Maar welke isolatiematerialen zijn het beste en wat met de kosten van de isolatiewerken? Op welke isolatiepremies heb je recht?

Informatie over isolatie, voor jou op een rij

Voordelen van isoleren

isolatieJe woning goed isoleren brengt heel wat voordelen met zich mee.

  • Een goede isolatie vertaalt zich in een lagere energiefactuur omdat de warmte langer in je huis blijft.
  • Isoleren is ecologisch omdat je minder stookolie of aardgas moet gebruiken. Omdat sommige isolatiematerialen als vervuilend worden beschouwd, bestaan er tegenwoordig ook ecologische alternatieven.
  • De waarde van je woning stijgt. Indien je het huis ooit verkoopt, zorgen de isolatiewerken voor een hogere EPC-score, wat de kostprijs doet stijgen.
  • Leven in een goed geïsoleerde woning is comfortabel. Het is er aangenaam warm in de winter, lekker fris in de zomer. Daarnaast zorgen de juiste isolatiematerialen ook voor minder lawaaioverlast.

Hoe weet je of jouw woning goed geïsoleerd is?

Twijfel je of de woning die je op het oog hebt wel een goede dakisolatie heeft? Of heb je reeds een huis gekocht en wil je weten van welke kwaliteit de spouwmuurisolatie is? Zo kan ontdekken hoe het werkelijk met de isolatie van je woning gesteld is.

Dakisolatie is makkelijk te controleren. Zie je de dakpannen of het onderdak als je naar boven kijkt, dan is dit al een eerste signaal dat je dakisolatie niet goed is. Je kan ook de bouwplannen of het energieprestatiecertificaat (EPC) raadplegen. Hierop staat het type isolatie en de dikte van de isolatie.

Muurisolatie check je simpelweg door aan de muren te voelen. Voelen de buitenmuren koud aan in de winter? Voel ook eens aan de stopcontacten en schakelaars op de voor-, achter- en zijgevels. Komt er koude lucht langs? In dat geval is de spouwmuurisolatie niet voldoende.

Wil je weten of je vloerisolatie hebt? In de wintermaanden merk je het al gauw aan je koude voeten. Indien je een kruipkelder hebt, is dit probleem snel opgelost. Via het plafond van de kruipkelder kan er een na-isolatie worden aangebracht.

Leeftijd gebouw zegt iets over isolatie

De isolatie van huizen gebouwd voor 1975 laat vaak te wensen over. Toen was isoleren nog geen belangrijk punt. De meeste van deze huizen hebben geen spouwmuurisolatie. Ze verliezen ze snel hun warmte.

Vanaf eind de jaren ‘70 begon men aan isoleren te denken. Er werd toen vooral gewerkt met elektrische verwarmingssystemen. Vanaf 1980 werd het isoleren van huizen courant. De normen waren echter wel anders. Spouwmuurisolatie bestond uit 2 à 3 cm, en voor dakisolatie werd 5 à 6 cm glaswol gebruikt. Vandaag is dat onvoldoende. Sinds 1990 werden nieuwbouwwoningen voorzien van een echt goede muurisolatie, gevelisolatie en dakisolatie. Vloerisolatie, wat we vandaag bijna allemaal hebben, kwam pas later.

Welke isolatiematerialen zijn populair?

Er bestaat een ruim aanbod aan materiaal waarmee je kan isoleren: glaswol, PIR-platen, PUR-schuim, rotswol, isolatiekorrels, steenwol, XPS, EPS, cellulosevlokken,… Welke van dit rijtje isolatiematerialen is het meest geschikt? Dat is afhankelijk van de specifieke isolatiewerken en het budget.

Waarmee je ongetwijfeld rekening wilt houden, is de zogenaamde lambda-waarde. Deze waarde wordt uitgedrukt in W/mK en geeft aan hoe goed of slecht een materiaal de warmte geleidt. Hoe slechter het isoleert, des te hoger de lambda-waarde is. Een ander cijfer waar je bij de aankoop van isolatiemateriaal naar moet kijken, is de R-waarde. Deze drukt de warmteweerstand en dikte van het materiaal uit. Ga voor isolatiemateriaal met een lage lambda-waarde en een hoge R-waarde.

Natuurlijke isolatiematerialen

Duurzaam isoleren kan met natuurlijke isolatiematerialen. Deze materialen zijn goed voor het milieu en je portemonnee. Tegenwoordig kan je een woning volledig met natuurlijke isolatiematerialen afwerken. Er zijn veel opties: stro, cellulosevlokken, hennep, schapenwol, vlaswol, schelpen, houtvezels, metisse, kurk,…


pur isolatie

PIR-PUR

Wie isolatiewerken voor de boeg heeft, zal zonder twijfel al eens van de kunststofmaterialen PIR (polyisocyanuraat) en PUR (polyurethaan) gehoord hebben. Deze twee milieuvriendelijke opties hebben veel met elkaar gemeen. Zo zijn PIR en PUR allebei vrij licht en nemen ze geen vocht op. Het zijn duurzame opties die naadloze aansluiten en op veel isolatiewerken kunnen worden toegepast. PIR heeft een hogere isolatiewaarde en grotere brandveiligheid dan PUR. Lees meer over warmte-isolatie van isolatiematerialen op Wikipedia.

Wil jij graag advies over het type isolatiemateriaal dat het beste voor jouw woning is? Vul het offerteformulier en leg jouw vraag neer bij meerdere isolatiespecialisten werkzaam in jouw regio!


eps isolatie

XPS-EPS

Net zoals PIR en PUR zijn ook XPS en EPS isolatieplaten uit kunststof. Dit maakt dat ze evenzeer waterafstotend en licht, makkelijk te plaatsen. Wat is het verschil dan?

XPS staat voor geëxtrudeerd polystyreen. Dit materiaal is te verkrijgen in vlakke platen. Het wordt vaak gebruik voor muurisolatie of dakisolatie, omdat het bestand is tegen schimmels.

EPS betekent geëxpandeerd polystyreen. In de praktijk is EPS budgetvriendelijk. Het isolatievermogen is hoog en het is recycleerbaar. In tegenstelling tot XPS laat EPS iets meer lucht en vocht door. Daarom is XPS beter geschikt voor isolatiewerken in vochtige ruimtes, zoals een kelder of kruipruimte.


glaswol isolatie

Glaswol

Glaswol is een populair isolatiemateriaal in huis. Deze platen bestaan uit gerecycleerde glasscherven, aangevuld met zand. Glaswol kan je ook kopen in de vorm van een flensdeken. Dankzij de zachte structuur kunnen oneffenheden snel weggewerkt worden. Omdat het heel gevoelig is voor vocht, wordt glaswol vooral gebruikt om binnen te isoleren. De prijs is relatief laag.


steenwol

Steenwol

Steenwol is een onbrandbaar en geluidswerend materiaal dat gemaakt wordt uit vulkanisch gesteente, basalt. Het is erg duurzaam omdat het volledig recycleerbaar is, en een lange levensduur kent. Steenwol wordt gebruik voor zowel spouwmuur-, dak- als vloerisolatie. Je kan het verkrijgen als platen en dekens. Isoleren met steenwol vertaalt zich in een iets hogere prijs.


rotswol

Rotswol

Rotswol en steenwol worden wel eens door elkaar gebruikt. Beiden zijn ze afkomstig van vulkanisch gesteente dat werd gesmolten op een zeer hoge temperatuur. Zo goed als alles kan met dit materiaal worden geïsoleerd. Het is rot- en schimmelvrij omdat het tegen vocht kan. Rotswol is doorgaans 10% duurder dan glaswol.

Cellulosevlokken

Cellulosevlokken wordt soms ook papiervlokken genoemd. Dit isolatiemateriaal wordt gemaakt van gerecycled krantenpapier met additieven zoals boorzout. Cellulosevlokken is brand- en schimmelwerend. Het is geluidswerend maar niet geschikt voor isolatiewerken in vochtige plaatsen.

Isolatiekorrels

Polystyrene isolatiekorrels zijn ideaal voor het isoleren van een kruipruimte. Ze blijven drijven op stilstaand water waardoor ook vochtige plaatsen droog blijven. Condens en schimmels krijgen op deze manier geen enkele kans. De vloer van je woning koelt minder snel af, wat zorgt voor minder energieverbruik.

Welk deel van jouw woning isoleren?

De keuze voor het isolatiemateriaal maak je best op basis van de isolatiewerken. Wat wil je precies isoleren? Een dakisolatie vraagt namelijk voor ander materiaal en een andere methode dan bijvoorbeeld zolderisolatie. Bekijk de pagina’s die we verder hebben uitgewerkt hieronder.

Meer informatie over: Vloerisolatie | Dakisolatie | Spouwmuurisolatie


kruipruimte isolatie

Kruipruimte en kruipkelder isoleren

Je zou niet de eerste zijn met vochtproblemen in de kelder of kruipruimte. Vermijdt dit door te isoleren met het juiste isolatiemateriaal. Bodemisolatie kan een oplossing bieden wanneer de kruipruimte erg klein is.


vloerisolatie

Vloerisolatie

Vloerisolatie vraagt vaak breekwerk en een nieuwe afwerkingslaag. Dit gebeurt best door specialisten aangezien er veel leidingen onder de vloer liggen die je best niet raakt. Vloerisolatie kan langs boven, onder, of via de onderliggende kelder of kruipruimte worden geïsoleerd.


muurisolatie

Muurisolatie

Een goede muurisolatie beperkt warmteverlies. Dit kan op drie manieren: langs binnen, buiten of via de spouwmuur. Muurisolatie langs buiten is duur omdat de gevel een nieuwe afwerkingslaag nodig heeft. Via de spouwmuur zal je minder kosten.


Spouwmuurisolatie

De ruimte tussen de binnen- en buitenmuur noemt men de spouw. Spouwmuurisolatie is dus het isoleren van deze ruimte. Zo verlies je veel minder warmte wanneer je de woonkamer verwarmt. Heb je geen spouwmuurisolatie? Gelukkig kan dit ook later worden aangebracht via de gevel.


gevelisolatie

Gevelisolatie

Met gevelisolatie investeer je in een duurzame woning. Buitengevelisolatie is vooral interessant wanneer je spouwmuurisolatie onvoldoende is. De gevel wordt via de buitenkant behandeld. De waarde van je woning stijgt omdat het beter geïsoleerd is, en omdat de gevel een nieuwe afwerkingslaag en frisse look krijgt.


dakisolatie

Zolder- en dakisolatie

30% van de warmte ontsnapt via je dak. Met een degelijke dakisolatie spaar je dus heel wat uit. Dit kan zowel langs de buiten- als de binnenkant gebeuren. De methode is afhankelijk van het het type dat (hellend of plat). Is de ruimte onder je dak een zolder die je nauwelijks gebruikt? Dan is het aangeraden deze te verwarmen met vloerisolatie.

Wat kost isolatie gemiddeld?

Isolatiewerken zijn niet goedkoop, maar het is een investering die zichzelf na een aantal jaren terug betaalt. Wat isoleren precies kost, daar valt moeilijk één cijfer op te plakken. Verschillende factoren bepalen de kosten:

  • Oppervlakte: isolatie wordt berekend per vierkante meters. Doorgaans geldt de regel: hoe meer m² je wil isoleren, hoe lager de prijs per m² bedraagt.
  • Isolatiewerken: wat ga je isoleren? De prijs is afhankelijk van wat je isoleert en hoe je dat doet.
  • Isolatiemateriaal: de prijs verschilt per soort isolatiemateriaal. De dikte van het materiaal (R-waarde) is bepalend. Vergeet niet dat hoe beter het materiaal isoleert, hoe minder je ervan nodig hebt.
  • Specialist: zelfs een handige harry schakelt soms beter een specialist in. De prijzen van isolatiespecialisten verschillen. Vraag daarom altijd eerst offertes aan bij meerdere dienstverleners.
  • Isolatiepremies: je kan in aanmerking komen voor premies. Hierover later meer.

Gemiddelde prijs isolatie per m²

Dit zijn de gemiddelde prijzen van isolatiewerken per m²:

Soort isolatie Prijs per m²
Gevelisolatie €15 tot €130
Vloerisolatie €30 tot €40
Dakisolatie €40 tot €60
Kruipruimte isolatie €20 tot €30

Welke premies zijn er voor het isoleren van een woning?

Vanaf 2021 zullen de BEN-principes (bijna energieneutraal bouwen) verplicht worden voor nieuwbouwwoningen. Dat betekent dat wie binnenkort wil bouwen, zich zal moeten houden aan strengere energiemaatregelen. Bekijk meer informatie over BEN op: Energiesparen.be, een initiatief van het Vlaams Energieagentschap. Goed isoleren is dus de boodschap. Gelukkig zijn er meerdere isolatiepremies waarvan je gebruik kan maken bij isolatiewerken. Wil je meer leze over de verschillende isolatie premies? Bekijk de informatie op Vlaanderen.be.

  • Premie voor isolatiewerkzaamheden
    • Dak- of zoldervloerisolatie: aannemer €4/m² of doe-het-zelf €2/m²
    • Buitenmuurisolatie: aannemer €15/m²
    • Spouwmuurisolatie: aannemer €5/m²
    • Vloerisolatie: aannemer €6/m²
  • Totaalrenovatiebonus. Op deze isolatiepremie maak je recht als je minstens drie energiebesparende maatregelen neemt.
  • Overkoepelende renovatiepremie. Is jouw woning ouder dan dertig jaar? Dan kan je een beroep doen op de overkoepelende renovatiepremie voor je isolatiewerken.
  • Huur-en-isolatiepremie. Deze premie is bedoeld voor huurders en verhuurders.
  • Gemeentelijke isolatiepremies.